zondag 30 december 2012

Eind van een geweldig jaar 2012

Beste lieve mensen,
 het was een herlijk jaar geweest, alleen maar mooie
dingen meegemaakt en trots op alles en ieder om me heen en de hele wereld.
Vanaf mijn broertje en zijn vrouw,
lieve vrienden Ewout Wolthers en zijn vrouw die me komen opzoeken uit Drenthe,
mooie meiden uit de USA en fijn personeel
van het hele Propersona in Nijmegen.
 
 
...Allemaal een geweldig nieuw 2013 toegewenst...

zondag 2 september 2012

Mijn Fiets


Dit is mijn fiets en ben er super trots mee, in topconditie, bestel en luxe auto in een keer. Ik heb met dit model mijn eigen kenmerk in de regio, de enige met deze luxe. En zie, mijn tas die ik sinds kort heb aangecshaft. Ik kan nu alles vervoeren en kan alle kanten uit.

zaterdag 30 juni 2012

Mijn ouders en groot ouders

Mijn vader en moeder.
Mijn vader

Geboren in 1927/1928 , sterrenbeeld Ram en heette Cornelis Cees van der
Woude is de zoon van Geertje en Romke van der Woude. Toen mijn vader vijf jaar was stier mijn oma, dus zijn moeder, hij was al heel jong moeder loos.

Mijn Opa's en oma's
Mijn opa Romke (van mijn vaders kant), is toen hertrouwd met Martha uit Drachten (en wij noemde haar Oma van de Wijde, dus mijn tweede oma) het was zijn huishoudster. Ze konden het eigenlijk best goed vinden met elkaar. Martha was een fijne vrouw, een echt mokkeltje. Mijn opa vroeg haar keurig om te trouwen en dat was wat, maar Martha was bij de pinken, en die zei, " …dat is prima lieverd maar op een voorwaarde, keurig bij het gemeentehuis en een kerk … ".  En zo is het echt goed gegaan.

Dus ik ben genoemd naar mijn Opa Romke die net als alle anderen genoten hebben van het leven.
En wat ik nog wil zeggen, ieder heeft het tegenwoordige over andere relaties en scheiden en zo, maar vrees niet, het is gewoon iets van alle tijden. Het belangrijkste is, maak er toch wat leuks van mensen, er is al ellende genoeg.

Mijn moeder.
Geboren 1927/1924, sterrenbeeld Ram en heette Hendirica Reina van de Geest is dochter van Jan van de Geest en Bosman, dus mijn opa en oma van mijn moeders kant.

Dus ik heet Romke Jan, genoemd naar mijn beide opa's.

zondag 17 juni 2012

Romke's heart of gold



...keeps me searching for a heart of gold...


"Heart of Gold"

 I want to live,
 I want to give
 I've been a miner
 for a heart of gold.
 It's these expressions
 I never give
 That keep me searching
 for a heart of gold
 And I'm getting old.
 Keeps me searching
 for a heart of gold
 And I'm getting old.

I've been to Hollywood
 I've been to Redwood
 I crossed the ocean
 for a heart of gold
 I've been in my mind,
 it's such a fine line
 That keeps me searching
 for a heart of gold
 And I'm getting old.
 Keeps me searching
 for a heart of gold
 And I'm getting old.

donderdag 7 juni 2012

Ik en de Veluwe.

Posbank in Arnhem, ik ben daar een liefhebber van en überhaupt van de natuur, het grootste gebied en erg wijds. Heid, bossen, bukers uit de 2e wereldoorlog (ik weet er een hoop te vinden) de dieren zoal de wilde zwijnen, herten, re:en, en natuurlijk de fietspaden en de eindeloze zandpaden.  Ik weet op de Posbank alles en je kunt me er zo weg zetten, ik kan zo alles vinden. Daar heb je ook de uitkijk toren, de brandtoren. En niet vergeten de vennen, de drinkplaatsen en zo. En vanuit de Posbank kun je eigenlijk zo door naar de Hoege Veluwe. Toen ik klein was kon je zo doorlopen, tegenwoordeig gaat er een grote snelweg door heen. Maar ze hebben wel bruggen gemaakt voor de dieren. Erg mooi.

maandag 28 mei 2012

Angels from the USA

Last week we again have students at our ward from the St. Josephs College form Connecticut, from the exchange program with the HAN and spend a day at our institute.  It was great again to have visitors from the USA, comming to GGz Nijmegen. They understand me well, I them and I feel very connected to the American dream. Some went to the Greenery, some to MMK3 Elderly clinic, some to Elderly community care, some to CAB and AT, chronic communitycare and occupational therapy and other to my ward, Langeberg 2, the Longstay mental health care.

" Dear girls, teachers Tonya and Robert, it was great to have you around
and I hope that next year they will visit me again
and Ber and I will arrange a nice program again.
Have a safe trip back home" .

"A bright students a day,
keeps my shrink away" 
                                     Romke van der Woude

De Vliegende hollander

Hoe dan ook, ik heb het er al vaak over gehad en dat maakt niet uit, toch maar weer een keer: de vliegende holannder als symbool van de vrijheid. Over het spookschip dat eigenlijk ieder schip wel een keer is tegen gekomen. Volgens mij heeft mijn broer die op de grote vaart zit het ook wel eens gezein, Dan denkt hij wellicht aan mij, dat hij niet alleen is. Ik ben immers zijn enig broer die regelmatig aan mij denkt, want ik denk ook aan hem.
Willem van de Velde maakt prachtige zeegezichten.

maandag 2 april 2012

Vrijheid

Dat onderwerp 'vrijheid' zal nog vaak boven komen, het het sleutel onderwerp in mijn leven.Ik voel me vrij, ben vrij maar ook naar de medemens. Op de afbeelding staat een negatief van de Vliegende Hollander, ik heb het er al vaker over gehad. Ik kan hiermee afdrukken maken, zo veel als ik wil en ga het ook nog eens een keer doen. Ik denk dat ik ze dan opok verkoop want ze zijn veel waard maar ook omdat het dan een echte 'Romk-jan' is. Die komt dat ook te hangen als ik een keer een expositie maak van mij 'Euvere', beschijdenheid ken ik niet, wel oprechtheid en liefde.

vrijdag 30 maart 2012

De flappentap en ik.

Ik ben aangesloten bij de Rabo bank en ga soms wel een naar de St. Jacobs laan, maar omdat er 'Maestro' op staat, kan ik dus overal terrecht. Ik ben iemand die geen geld over de balk gooi. Ik ben in wezen een hele voorzichte man. Eerlijk gezegd is het gewoon zo dat ik een 'verzamelwoede' heb maar dat gaat de laatste steeds beter, ik ben er me erg van bewust van.
Omdat ik een pas heb met Maestro kan ik overal terrecht. het voelt aan als een grote vrijheid. Als je bij een loket gaat, kan dit wel eens verwarrend zijn, kijken ze raar naar mij, en met een pasje van een andere bank....maar ik ben een vrije man toch? Ik wordt door een apparaat altijd serieus genomen, die kijkt me niet aan of raar doet tegen mij. Een apparaat vertouwd me en ik het apparaat. Hierbij maakt het niet uit hoe ik kijk of hoe dat ik er uit ziet.
Dus, omdat ik een pasje heb, altijd geld uit de flappentap komt en de bewindvoerder het goed heeft geregeld, doe ik ook goed. Dus jongens en meisjes, dit is weer een blogje van een blije man!

vrijdag 23 maart 2012

Survival man

Ik voel me krachtig en iemand die eigenlijk altijd wel zijn gang kan gaan, zelf al gaat de wereld naar de klote, ik redt me wel. Ik ben een survival man en overleef wel in de natuur. De natuur heeft zo veel, je ziet overgebleven akkers met bieten, fruit aan de bonen, wortels uit de grond, schuilen in de bossen, water poeltjes vind ik wel. Ik denk dat ik dan een grot ga maken op een afgelegen plek en overdag dan buiten.
Ik kan zelf zo leven dat ik gangen onder de gron ga maken, met een heel gangenstelsel en best een mooi verblijf voor me zelf kan maken. Ik heb dan niet veel nodig, wel wat batterijen en mobieltje en zo, ik redt me wel.
Ik zie dat wel zitten, dan in de bossen een mooie vrouwtje tegen komen, kindjes maken en een soort Adam en Eva zijn...ik kom er wel aan uit!

vrijdag 9 maart 2012

Mergel groeve Valkenburg

Heel lang geleden ben ik een met mijn ouders naar de mergengroeven geweest van Valkenburg. Dat heeft een groot zwart gat om er in te gaan en is heel mysiek. Maar als je een maal binnen bent....!!!!
Allemaal tekeningen, beeldhouwerken en ruimte die ze uitgekakt hebben. Dat ligt vlak bij restaurant Belevedee, aan de Strabeek. Ik heb er goede herinneringen aan omdat het ook een Maria beeld heeft dus er zijn ook vesrchijningen geweest. Dat vindt ik toch wel heel bijzonder, ook omdat het daar altijd warm is, al sneeuwt het buiten. De gemeentegrot -zoals het ook wel genoemd wordt- Valkenburg waat niet alleen mooie beelden en schilderen zijn maar ook fosielen.
Daar heb je ook jeugdherbergen waar ik goede herinneringen heb. In Nijmegen hebben ze ook jeugdherbergen en nog veel meer zoals belasting kantoren waar ik gewoon wel eens langs en binnen loop en ze me er wel kennen, altijd een vriendelijke blik voor mensen zoals ik. Ook de SRV wagens rijden dan wel eens langs die me kennen. Ik voel me overal thuis zowel als hier in Nijmegen als in de mysieke grotten van valkenburg.

dinsdag 6 maart 2012

In de woestijn is het fijn

De Sahara is een van de grootste woestijnen, daar heb je lichtspiegelingen. Dat zijn fatamorgana's. Daarnaast heb je de Negev en de Gobi woestijn in Mogolië / China. Daarnaast heb je de Baha woestijn Calnifornië en ook de Gran Canyon die hoort er ook bij. Maar in Nederland hebben we ze ook, bij de Hoge Veluwe, bij Heumesoord, Drunnese duinen. Ook bij het Bijbel museum heb je en kleine zandverstuiving.
Sommige hebben erg mooie duinen gebieden, zoals de Waddeneilanden. Daar vinden mensen rust en de schoonheid van het leven. Dan valt alles een beetje van je af, geen prikkels, de rust wordt aan je opgedrongen.
Zo heb je hen iook mijn ideaal beeld van vrijheid zoals de Vliegende Hollander  in combinatie met het Fata Morgana.  

donderdag 23 februari 2012

Camping en vakantie

Ik heb nog geweldige herinneringen aan de vakanties op de camping met mijn vader, moeder en Hermien. Gregorie was toen al op de grote vaart. We gingen naar Maarshese en Maasduinen. We stonden daar in een stacaravan, heerlijk rustig en stil en enorm genieten van de natuur. Dat heb ik nog steeds en eigenlijk geleerd van mij ouders, ook een grote bewondering van de natuur. De hei, de vogels, de stilte, de vrijheid, de rust en vooral...tevredenheid.

donderdag 9 februari 2012

Welcome St Joseph students from the USA

Dear friends from the St Josephs college USA.
On belaf of all my friends, living with me at this unit long stay unit in the psychiatric institute GGz Nijmegen, ( This is were I live ) we would like to welcome you at the 24th May. It will be our honor to show you around, share the lunch with us and talk about all issues you are interest in. We are Dutch persons, very open minded.

Also for us, being social,
in contact with people this is of great value to us,
you, me, the staff, friend,
don't be afraid of being open and have contact and so:
 "A smile a day keeps our shrink away".

Flying Dutchman

In het Duits heet het De Fliegende Hollander, daar is ook een opera over gemaakt door Richard Wagner. Dhr. Orlandinie was de eigenaar van de hele luchtvaart in Nederland, dat was de KLM en een van de vliegtuigen hette de Vliegende Hollander. Zoals i het zie is het geen symbool van angst en vrees zoals in de film maar een teken van hoop. Dat wordt wel eens vergeten, als de schepen op de oceaan waren en visioenen zagen, zoals de vliegende Hollander, wisten ze dat ze niet alleen waren. Dat gaf hoop.

dinsdag 24 januari 2012

The Guitar man

Dit is mijn gitaar maar je hebt ook 4 en vij snarige gitaar, daarna nog veel meer: de 6 zes snarige en de 12 snarige. Ik lijk hier een beetje of Stevie Wonder, echt op gevoel spelen.
Misschien heeft mijn broer nog de musiek van Neil Youngh and Harvest. Die was zo bij met zijn meisje als ik met een meisje. Neil is een hele apparte jongen, net als , ik ben ook uniek. Ik denk dat ook aan George Harrison met 'Why my guitar gemnlty weeps". Jimmy Hendricks heeft dat, "While the wind cries Mary".
Ik kan alles tegelijk met gitaar, singen en mondharmoica.

zondag 22 januari 2012

De Vliegende Hollander

Dat is de legende van het spookschip die de 7 wereldzeeën zwerft. Waarschuwt de andere schepen voor stormen. de andere legende zij  het vrouwtje van Satvoren en de Lorelei aan de Rijn. De Lorelei probeerde de zeemannen te lokken waardoor ze schipbreuk leden. Ze zwaaide naar de mannen vanuit de kust, met "kom maar, kom maar"'  het is net als de Sierene van Odysseus.
Dit zou ik nog eens mooi vinden om te manek, het symbool van de ultieme vrijheid, creatief en ruimtelijk vorm geven, ik zou zo een heel museum kunnen vullen. De nodige kunstenaars hebben zich er ook mee bezig gehouden zoals Simon Vesdijk en Richard Wagner, prachtige componist.

zaterdag 21 januari 2012

AZ- Alkmaar

We hebben gewonnen, met 3-2!!!! AZ, mijn club tegen het grote Ajax. het was een geweldige wedstrijd met die kinderen, een hele sportieve wedstrijd en helemaal uitverkocht. Ik denk dan aan de vele blije kinderen, de rust en dat het een echt spel was. Niet gemakkelijk voor de spelers met 20.000 gillende kinderen maar dan is dat  maar even zo. Niks mis mee.
Marieke mijn lieve vriendin komt ook uit Alkmaar, dat is zo leuk omdat je het aan haar stem kan horen, een echte Noord Hollandse. Alkmaar een prachtige stad met de kaasmarkt, wat ik toch genieten van mijn eigen Nederland en zal zijn charme.

woensdag 11 januari 2012

Bomenpracht op locatie GGz Nijmegen

Hier een foto van een boom die begonnen is bij een omgehakte boom die opnieuw wat uitgelopen aan de zijkanten en een prachtige Mikado vormt.

....hier probeer ik ze te tellen maar zoals u hier op de foto ziet....zelf mijn vingers raken de tel kwijt.

Heel fijn weekend allemaal.

Uw natuurvriend die de verpersoonlijkheid is van alles wat natuurlijk is, met vriendelijke groet ROMKE.

dinsdag 3 januari 2012

Mijn verleden in Ierland

Ik heb drie jaar lang lang in Ierland, ik was toen ongeveer 30 jaar en heb er een leuke tijd gehad. Nu ben ik 60 dus precies sde helft. Ik was daar werkzaam in een bedrijf om spijkers uit planken te halen die hergebruikt werden. Ze vertelde me dat van dat hout surfplanken gemaakt werden en houten modellen.
Ik woonde in Monkstown en in het pension de 'Stella-Maris'.  Het was best leuk om een pension te hebben als je een beetje geld hebt, er is niks mis mee. De bups met muziek waren geweldig zoals de Dubliners.
Ik was er met de boot en trein gegaan, zo helemaal in mijn eentje, dat deed me niks. Ik was door met de nacht trein gegaan en in London even gebleven.
klik hier
De mensen met wie ik omging, natuurlijk ook de mooie meiden, waren van het Trinity college, ik heb daar ook rond gelopen.

maandag 2 januari 2012

Vrouwen en de lente.

Wat ik graag zie is mooie vrouwen, ik heb het er al eens eerder over gehad maar het is toch schoonheid wat de wereld mooi maakt. Alleen maar mannen is ook maar niks.
Ik denk dan aan de film imoral tales, zo veel mooie meiden bij elkaar, ik denk allemaal zo rond de 16 en 18 jaar, dat laat zien dat ik dus 'straight' ben en ook goed Engels kan spreken.
Nu nog iets over het mooie en zachte weer, erg super, ondanks de winter veel droge dagen, het is net als of de lente begonnen is. Want kijk eens, nog maar een maand en nog een maand en dan komen de blaadjes weer aan de bomen.